312015Mar
Diş Sıkma Sorunu Ve Tedavisi

Diş Sıkma Sorunu Ve Tedavisi

Günümüzde en çok karşılaşılan sıkıntılardan bir tanesi, diş sıkma sorunudur. Psikolojik faktörlere ve strese dayalı olan bu sorun, daha çok geceleri uyurken bir başkası tarafından fark edilmektedir. Çünkü kişi, bilerek ve isteyerek dişlerini sıkmamakta, tamamen bilinçsiz olarak bu hareket yapılmaktadır. Sosyal hayatın ve iş yaşamının verdiği stres ve gerilim yüklü psikolojik durumlar, diş sıkma sorunu fazlası ile tetiklemektedir.

Diş Sıkma Sorununun Zararları Nelerdir?

Şiddetli diş sıkmaları sonucu, diş yapısının en üst bölümü aşınmaya başlar. Bu aşınma, zaman içinde sıcak ve soğuğa karşı bir hassasiyet yaratır. Bu şekilde zayıflayan dişlerin, kanal tedavisi gören dişler başta olmak üzere, kırıldıkları da görülebilmektedir.

Kimi hastalarda diş sıkma sorunu, çene yapısındaki kıkırdaklara bile zarar verebilmektedir. Hatta ense kasları başta olmak üzere sırt ve boyun bölgelerinde çeşitli rahatsızlıklar da diş sıkma sonucu oluşabilmektedir.

Diş Sıkma Sorunu Nasıl Tedavi Edilir?

Bu konuda en çok uygulanan tedavi yöntemlerinden biri, gece plaklarının hastaya kullandırılmasıdır. Hasta yatarken gece plağını dişine takar ve bu şekilde uyur. Sabaha kadar herhangi bir diş sıkma durumunda, plak üst çene ile alt çenenin birleşmesine engel olacaktır. Bu sayede hem hastanın diş sıkma sorunu psikolojik anlamda aşılmaya çalışılır, hem de diş yüzeylerindeki aşınmaların ve zorlanmaların önüne geçilir.

Bir başka yöntem ise çene kaslarına bir cihaz yerleştirilmesi ile mümkün olmaktadır. İlk gece hiçbir müdahale olmadan, yalnızca ölçüm için çene kaslarına koyulan cihaz, gece boyu sıkma işlemlerinin kaç tekrarda olduğu ve şiddeti ile ilgili veri toplar. Daha sonrasında ise sorun ile ilgili tanı konur ve tedaviye geçilir. Tedavi sürecinde söz konusu cihaz, çene kaslarına hükmederek geceleri diş sıkma sorununun önüne geçer.


Bir Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak, gizli tutulacaktır. *