Diş Protezleri
Sağlıklı bir yaşam, estetik açıdan güzel bir görünüm ve doğal hayatın normal yollardan devam etmesi, tüm insanların olağan istekleri arasında yer almaktadır. Büyük bir sıkıntı yoksa, kimse vücudunda herhangi bir değişiklik olsun istemez. Ancak bazı durumlar vardır ki, yapay uzuvlar kullanılmak durumunda kalınır. Bu bağlamda, diş protezleri de bu yapay uzuvlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Diş Protezi İhtiyacı Nasıl Ortaya Çıkar?
Öncelikle, diş protezi nedir sorusuna cevap arayan hastalar, ağızlarındaki boşluklar, diş dökülmeleri, dişlerin etkisizleşmesi, dişlerin yetersiz kalması ve sağlam dişlerin çok az olması durumlarında, diş hekimlerine başvurarak, denture (dental protez diş) ihtiyaçları olup olmadığını belirlerler.
Buradaki amaç, protez dişler ile, etkisiz kalan diş noksanlığını giderebilmektir. Yani, aslında yapay bir diş takımını ağıza yerleştirerek, hem görünüm açısından kişiyi bir nebze olsun rahatlatmak, hem de yemek yeme, bir şeyler içme gibi durumlarda diş görevinin yerini almasını sağlamak amaçları karşılanmaya çalışılmaktadır.
Diş protezi, bugün çoğu ihtiyaç sahibi hastanın ağzında yer almaktadır. Dişler olmadan kendini eksik hisseden, beslenme bakımından sorun yaşayan hastalar, özellikle bu alana yönelerek diş doktorlarından tavsiyeler almakta ve tedavi görmektedirler. Bu güruhun içinde, yaşı bir hayli büyük olan hastalar çoğunluktadır. İlerleyen zaman, dişlere zarar verebileceği için, yaşlı bireyler diş protezine daha fazla ihtiyaç duymaktadırlar.
Diş Protezi Çeşitleri
Temel olarak protez diş tedavisi, 4 ana gruba ayrılmaktadır. Çene ve yüz protezleri, sabit protezler (porselen, seramik, zirkon kaplama, köprü vb.), hareketli protezler ve implant protezleri, bu 4 ana grubun elemanlarıdırlar.
Diş hekiminin verdiği karar doğrultusunda, hastanın ağız yapısı ve rahatsızlığı dikkate alınarak, hangi protez tipinden uygulanacağı fikri hayata geçirilir. Bu noktada, uygulanacak protez çeşidinin cinsine göre, protez diş fiyatları da merak edilen diğer bir unsur olarak kendine yer bulur.
Protezi yapacak olan muayenehanenin ve hekimin belirlediği fiyatlar üzerinden tedavilere başlanır. Sabır ve dayanıklılık, tedavinin ana koşulları olmakla beraber, yeniden sağlıklı bir ağız yapısına ve dişlere kavuşmak için, tedavi bitimi beklenmelidir.
Bir Yorum Yazın