282014Ara
Diş Dolgusu

Diş Dolgusu

Dişlerimizde özellikle bakımsız ağızlarda zamanla aşınmalar oluşturmaktadır. Dişlerin doğal yapısında oluşan eksik kısımları dolgu malzemeleri ile onarma işlemidir dolgu tedavisi denilmektedir.

Dolgu maddeleri birkaç çeşittir. Bunlar:

  • Döküm dolgular
  • Metal dolgular
  • Porselen dolgular
  • Reçine esaslı kompozit dolgulardır.

Diş dolgusunda kullanılacak malzeme seçimi; dişteki çürümeye ve çürüğün pozisyonuna göre ya da dişteki kırılma şekline göre düşünülür ve hekim bilgileri doğrultusunda dolgu işlemi yapılır.

Hangi dolgu çeşidi daha uzun ömürlüdür?

Dolgular arasında dayanıklılık konusunda farklılıklar vardır. örneğin: metal olan dolgular daha dayanıklıdır. Asgari 20 ila 30 yıl kadar gitmektedirler. Kompozit gibi olan dolgu çeşitleri ise çok daha az dayanabilirler. En fazla 8 ila 10 yıl kadar gider. Düzenli bir bakım ve kontrolle dolgular daha uzun yıllar dayanabilirler. Şayet dolgu yapılmış bir dişi zamanla aşınmalar ve eksilmeleri olmuş ise mutlaka diş hekimine göstermeli ve mutlaka diş dolgusu tedavisi olmalıdır.

Diş dolguları hangi durumlarda değiştirilmelidir?

Diş dolgusu yapılmış bir dişte zamanla oluşan deformeler, eksilmeler sonucunda oluşan kırıklar, çatlaklar ve sızıntılar da hekimin görmesi ve müdahale etmesi gerekmektedir.

Hangi çürüklere dolgu yapılmaz?

Teorik olarak bakarsak hemen her diş çürüğüne dolgu yapılabilir. Dolgu tipinin seçiminde ise çürüğün büyüklüğü belirleyici özelliğe sahiptir. Şayet çürük derinlere ulaşmış ve sinirlerde tahribat yapmış ise köklere kadar gelmiş ise önce çürük temizlenip kanal tedavisi yapılır. Sonra da üzerine dolgu yapılır. Ancak dişin yüzeyinde yanların da dolguyu tutacak kadar bir destek kalmadı ise o dişe dolgu değil kaplama yapılmaktadır.

Dolgumuz düştü diyelim! Ne yapmalıyız?

Diş dolgusu düştüğü takdirde yapılacak ilk şey diş hekimine gitmektir. Şayet gidilmezse açık bölgelerde mikro organizmalar hızlı bir çürümeye neden olacaktır. Normalde derhal hekime gidildiğinde diş daha kolay kurtulacakken geç kalındığında kanal tedavi veya kaplam yapılmak zorunda kalınabilir. Dolgunuzun düştüğünü fark ettiğinizde hemen orayı pamukla doldurun. Kanaması ve açık kalması istenmemektedir. Ertesi gün de hemen bir diş hekimine gidilmelidir.


Bir Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak, gizli tutulacaktır. *