Diş Dolguları Hangi Durumlarda Değiştirilmeli?
Hemen hemen herkes, küçük yaşlarda yaşadığı bir diş dolgusu operasyonu sayesinde ağız ve diş sağlığının önemini anlamıştır. Diş bakımlarının yapılmaması, çocukken diş fırçalama alışkanlığının tam oturmaması, sağlıksız beslenme yüzünden dişlerin zayıf düşmesi, süt dişlerinin nispeten çok daha zayıf olması gibi sebepler, küçük yaştaki bireylerin diş dolgusu yaptırmalarına sebep olmuştur. Peki, yaş ilerledikçe de zaman zaman ihtiyaç duyulan diş dolguları, hangi durumlarda değiştirilmelidir?
Diş Dolgularının Değiştirilme Koşulları
Soruyu tersten ele alırsak, diş dolgularının hangi durumlarda değiştirilmemesi gerektiğini görebiliriz. Diş ile dolgu arasında tam bir uyumun gözlemlendiği, diş dolgusunun altında herhangi bir çürüğün görülmediği, yine dolgu ile dişin arasında herhangi bir boşluğun bulunmadığı durumlarda, diş dolgularının değiştirilmesine gerek yoktur.
Bu cevaptan yola çıkarak, eğer diş dolgusu ile dişin arasında boşluk ya da boşluklar var ise, diş dolgusunun alt kısmında başka bir çürük bulunmakta ise ya da diş ile dolgunun net bir şekilde uyuşmadığı durumlarda, diş dolguları değiştirilebilmektedir.
Yemek artıklarının dişlerin belli noktalarındaki boşluklara dolması gibi, diş dolgularındaki boşluklarda çeşitli yemek artıkları birikecek şekilde alanlar var ise, bu dolgular da yenilenmelidir. Bu tür noktaların ortadan kaldırılarak sağlam ve düzgün bir diş dolgusunun yaptırılması gerekmektedir.
Diş Dolgusu Değişimi Sonrası Durum
Diş ağrılarının sonlandığı, eski diş dolgusunun sağından ya da solundan çıkan yeni çürümelerin ortadan kaldırıldığı, diş dolgularının tam olarak oturduğu, herhangi bir boşluklu yapının dolgu üzerinde bulunmadığı şartlar, diş dolgusu değişimi sonrasındaki durumları yansıtmaktadır. Bu şekilde hasta da rahata erecek, herhangi bir sıkıntı ya da ağrı hissetmeyecek, diş çürüklerinden kurtulmuş ve eski dolgularını yeniletmiş olacaktır. Bu şekilde ağız ve diş sağlığı daha iyi korunmuş olacaktır.
Bir Yorum Yazın