Ortodonti diş ve çenelerde meydana gelen konum bozukluklarının ve düzensizliklerin oluşmasını önleyen ve mevcut bozuklukların düzeltimi ile ilgilenen bilim dalıdır.
Ortodontik tedavinin hedefleri nelerdir?
- Çeneler içinde ideal diş diziliminin sağlanması,
- Çenelerin doğru konum ve kapanışının sağlanması,
- Çiğneme fonksiyonunun düzeltilmesi,
- Konuşma fonksiyonunun düzeltilmesi,
- Ağız hijyeninin daha iyi sağlanmasına yardımcı olmak
- Hastanın toplum içinde kendine olan güvenini artırarak psikolojik destek sağlamaktır.
Ortodontik bozuklukların olumsuz sonuçları:
Çocukluk ve gençlik yıllarında çeşitli sebepler ile ortodontik tedavisini yaptırmayan kişiler, yetişkinlik döneminde pek çok sorunla karşılaşmaktadır.
- Estetik ve psikolojik sorunlar
- Dişlerin ara yüzeylerinde çürüme ve renklenmeler
- Dişeti kanamaları, şişliği, morluğu ya da çekilmeleri
- Çapraşıklık nedeni ile rahat fırçalanamayan dişlerde aşırı kirlenme ve temizlenme zorluğu
- Ağız kokusu
- İleri dönemlerde dişlerde sallanma ya da diş kayıpları
Hangi yaşta olursa olsun, tedavi edilmeyen ortodontik problem daha da kötüleşir. Zaman geçtikçe, çapraşıklık nedeniyle dişlerin yeterince temiz tutulamaması sonucu oluşan çürük ve dişeti hastalıkları diş kayıplarına sebep olabilir. Bunların yanında bozuk kapanışlar diş yüzeylerinin anormal aşınmasına, çiğneme ile konuşmada zorluklara ve destek kemik ile dişeti dokularının hasarına yol açabilmektedirler.
Ortodonti tedavisinin başarısı neye bağlıdır?
Ortodontik tedavinin zamanında bitmesi ve iyi sonuç alınması hekime, hastanın işbirliğine, kullanılan malzemelerin kalitesine bağlıdır. Ortodonti tedavisi ciddi bir planlanma gerektiren bilgi ve tecrübeye dayanan ve sadece ORTODONTİ UZMANI tarafından yapılması gereken bir tedavidir.
Ortodontik tedaviler (Tel tedavisi) hangi yaşta başlamalıdır?
Ortodonti tedavisi için ilk kontrol 7-8 yaş aralığında olmalıdır. Erken kontrol ve gerekiyorsa ortodontik tedavi, çocuğun sağlıklı bir çene gelişimine sahip olmasını, daimi dişlerin düzgün sürmesi ve sıralanmasını, dudak ve dil fonksiyonlarının düzenlenmesini ve kötü alışkanlıkların düzeltilmesini amaçlamaktadır.
Bu yaşlarda yapılan önleyici ortodontik tedaviler ile erken kaybedilmiş süt dişlerinin yerleri altındaki daimi diş sürene kadar sabit ya da hareketli yer tutucular ile korunmalıdır. Böylece sürecek daimi dişin gömük kalması ya da yanağa, dudağa doğru çıkması engellenmiş olur.
İskeletsel problemler yine bu yaşta tespit edilerek ve aile yapılacak tedaviler hakkında bilgilendirilir.
Kötü alışkanlıklar olarak sıralayabileceğimiz parmak emme, anormal yutkunma gibi faktörlere bağlı gelişebilecek problemleri önlemek veya daimi dişlere yer kazanmak amacıyla çeşitli hareketli aygıtlar hazırlanır.
Yetişkinlerde Ortodonti
Tel tedavisi yetişkin hastalara da uygulanabilmektedir. Yetişkin ortodontik tedavisi ile çapraşıklıkların düzeltilmesi, dişler arasındaki boşlukların kapatılması, protez veya implant uygulamaları için diş boşluklarının düzenlenmesi gibi düzeltimler gerçekleştirilebilmektedir. Çekilmiş dişlerin boşluklarına doğru eğilmiş olan dişler ortodontik tedavi ile düzeltilip, protez için uygun alanlar oluşturulabilmektedir.
Eyüp ilçesi – Alibeyköy mahallesinde bulunan kliniğimizde çocuk, genç ve yetişkin ortodonti tedavilerinin tümü için hizmet vermekteyiz. Randevu için telefon numaralarımızdan bizimle irtibata geçebilirsiniz.
Ortdonti Doktorumuz Doktor Volkan Uyar’ın Ortodontik tedavi ile ilgili bilgilendirmeler yaptığı instagram hesabını takip edebilirsiniz.