102015Şub
Bebekler Ne Zaman Diş Çıkartmaya Başlar?

Bebekler Ne Zaman Diş Çıkartmaya Başlar?

Bebeklerin diş çıkarmaya başlama zamanı her zaman için merak edilen konulardan biridir. Ağız ve diş sağlığının çok önemli olduğu, bu nedenle de özellikle bebeklikten itibaren anne ve babaların bu konuya olabildiğince eğilmeye çalışması gayet normaldir. Bebeklik döneminden itibaren sağlıklı bir diş gelişimi geçirilmesi, ilerleyen zamanlarda sağlıklı bir ağız ve çene yapısına sahip olabilmeyi de beraberinde getirecektir.

Yeni Doğan Bebeklerde İlk Diş Ne Zaman Çıkıyor?

Yeni doğan bebeklerde diş çıkma zamanı bebekten bebeğe göre değişmektedir. Ortalama olarak 6 ve 7inci aylarda ilk dişlerin çıkabileceği gibi, kalıtsal özelliklere de doğrudan bağlı olan bu durum her bebekte haliyle aynı olmayacaktır.

Bebeklerde çıkan ilk dişler genel olarak ön dişler olmaktadır. İlk yıllarını tamamlayan bebekler genel itibari ile 8 süt dişine sahip olurlar. İleride dökülerek kalıcı dişlerin çıkacağı ağızlardaki ilk dişler olan bu süt dişleri, 3 yaşını dolduran bebeklerin ağızında yaklaşık olarak 16 ila 20 adet arasında değişmektedir.

Dişlerin Geç Çıkma Durumu

Çeşitli sağlık sorunları ve vitamin eksikliklerinden kaynaklı olarak, bebeklerde geç diş çıkma durumu da görülebilmektedir. Genetik özelliklere bağlı olarak da geç çıkabilen süt dişleri, D vitamini eksikliğinden kaynaklı olan raşitizm rahatsızlığı nedeni ile de geç oluşabilmektedir. Bu tür durumlarda mutlaka bir uzmandan destek alınmalıdır.

Diş çıkaran bebeklerde genel olarak ağrı ya da huzursuzluk görülmesi normaldir. Vücudun ilk defa yaşayacağı bir eylem olan bu durumda, bebeğin ateşlenmesi ya da ağlaması da çeşitli belirtileri oluşturabilmektedir. Ancak kimi bebeklerde ise hiçbir belirti görülmeden dişlerin çıktığı da bilinmektedir. Bu nedenle de diş çıkarma belirtilerinin bebekten bebeğe değişmekte olduğu da rahatlıkla ifade edilebilmektedir.


Bir Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayınlanmayacak, gizli tutulacaktır. *